• De Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee is dood in zijn cel in Barcelona aangetroffen.
  • De Spaanse rechter besloot slechts uren voor zijn dood dat McAfee uitgeleverd mocht worden aan de Verenigde Staten.
  • McAfee zat sinds oktober 2020 vast, omdat hij jarenlang belasting ontdoken zou hebben in de VS.

De man achter het bekendste antivirusprogramma ter wereld, John McAfee, is dood in zijn cel in Barcelona aangetroffen.

Volgens Spaanse media zou hij zelfmoord hebben gepleegd. Enkele uren eerder bepaalden Spaanse rechters dat hij door Spanje mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar hij verdacht wordt van jarenlange belastingontduiking.

Lees meer: Het extravagante leven van softwarepionier John McAfee, die werd verdacht van cryptofraude en zich liet omringen met vrouwen, bodyguards en wapens

De Brits-Amerikaanse McAfee werd begin oktober 2020 opgepakt op het vliegveld van Barcelona, toen hij net met zijn Britse paspoort aan boord wilde gaan van een vliegtuig naar Istanbul.

Justitie in de VS zegt dat McAfee, die in de jaren tachtig het bekende antivirusbedrijf McAfee oprichtte, van 2014 tot en met 2018 geen belastingaangiften heeft ingediend. Ook zou hij bezittingen hebben achtergehouden, waaronder vastgoed, een jacht en een auto.

In de jaren zou McAfee miljoenen dollars hebben verdiend met advieswerk, het promoten van cryptomunten en de verkoop van de rechten op zijn levensverhaal voor een documentaire uit 2016, aldus de aanklacht.

Lees meer: A brief history of John McAfee’s run-ins with the authorities

Volgens de 75-jarige McAfee waren de beschuldigingen tegen hem politiek gemotiveerd, omdat ze te maken zouden hebben met zijn ambities om president van de VS te worden. McAfee stelde dat de belastingdienst een zaak tegen hem begon omdat hij twee maanden eerder aankondigde voor de tweede keer mee te willen doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij zei toen ook de belastingdienst te gaan aanpakken.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.